E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Събота, 20.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Да се запознаем с еврейските корени на християнството!


ЕВ, 20.10.2005

Да се запознаем с еврейските корени на християнството! Сало Капуста
месиански евреинС какво се занимавате в Израел?

Имаме едно малко село, в което всички са християни. При нас идват хора от цял сват, които желаят да овладеят еврейския език, за да се научат да четат Тората – Божия закон. Там се събират християни от различни култури, за да опознаят еврейската култура и еврейските корени на християнството.

Какво е впечатлението ви от престоя ви в България?

Българите са точно като евреите! Умеят да се веселят. Всичко в България ми е много близко. Когато се разхождам по улиците и наблюдавам хората, имам чувството, че ги познавам. Мисля, че единственото нещо, което ми причинява неудобство, това е, че не разбирам езика. Но той звучи като еврейския!

Какъв е поводът за престоя ви тук?

Дойдох заради фестивала, който много обичам – “Израел – моят възлюбен”. Според мен това е важна инициатива за установяване на взаимоотношения между българските християни и евреите.

Какво е основното послание, което носите в България?

Вие се движите в правилния път – обичате евреите. Вярвам, че обещанията на Бога са верни, а едно от тях е, че всеки, който обича Израел, ще бъде благословен! Разбира се, нужно е време да се види плодът от вашата обич, но вие сами виждате, че на тази нация в продължение на 50 години се случиха много промени. Вярвам, че предстои революционно разбиране за еврейския Месия, а не за месията, който се е проповядвал от гърци и римляни!

Според вас наистина ли евреите са избраният народ?

Разбира се! А на този въпрос и аз ще отговоря с въпрос, защото евреите обичат да правят това – мислите ли, че Бог има две невести? Библията казва, че невястата на Исус Христос е Израел, а останалите народи са присадени към първичната маслина.

Какво точно с случва в Израел в духовен аспект?

Трябва да разберете, че поколения наред сме разбирали християнството по различен начин, отколкото то всъщност е. Очаквали сме друг месия. Но Исус не е дошъл да разруши закона, а да го изпълни. Вярваме, че сега е времето, в което вярващите от т.нар. езически свят ще изпълнят числото си, а също и евреите ще достигнат пълнотата на повярвалите, която е посочена в Словото.

Има ли някакви установени взаимоотношения между евреи и българи в момента?

Аз съм поразен от факта, че през Втората световна война цар Борис III е помогнал за спасението на толкова много евреи! Това според мен е установило дълбоки взаимоотношения между двата народа.
Аз съм отгледан в семейство на българи, които са живели в Израел. Мъжът беше много богат. Казваше се Хаймов. Това е изключително важно име в живота ми!

Коя според вас е най-голямата ни нужда?

Преди всичко се нуждаем да четем Божието Слово повече, за да променим начина си на мислене. Трябва да се върнем при корените на християнството – имам предвид еврейските корени. Хубаво е колкото се може повече хора да се научат да четат Библията на иврит, но не с гръцки християнски начин на мислене, а с еврейски. Исус е живял като евреин. Затова всеки, който иска наистина да Го познава, трябва малко да се доближи до културата, в която Той е живял. Така ще станат разбираеми много Негови реакции и отговори, които Той е давал на хората.

В момента евреите се делят на ортодоксални и месиански. Как общувате помежду си?

Няма никакъв проблем в общуването между нас. Стараем се да не изпадаме в дълбоки дискусии, за да е става разделение между нас. Всъщност ние говорим за един и същ Месия, нашия, еврейския Месия.

Какво ще бъде бъдещето на Израел? Как го виждате?

Вероятно ни предстои много трудно време. Знаете, че вече сме преминавали през много трудни периоди като народ. Завръщането на евреите в бащините им земи беше огромна победа за нас. Виждахме как Словото на Бога за Израел се изпълнява пред очите ни.
Винаги враговете ни са искали да ни разрушат. Много е важно как вие, евангелските християни, ще подкрепите Израел! Молете се за нас!

« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Станка
публикувано: 28.05.2009 23:38:09 часа

Чела съм Стария и Новия завет - НИКЪДЕ БОГ не е казал,че който обичал Израел щял да бъде благословен!!!Напротив ИССУС им е казал:\"Ако бяхте чада Аврамови,дела Аврамови щяхте да вършите,но вие сте синове на лъжата и ваш баща е Дявола. \"


от: jordanka
публикувано: 13.05.2009 10:05:01 часа

Като чета някои от коментарите си давам сметка как се е появила християнската основа за Холокоста. Колкото и да не им харесва на много хора, евреите са Божия народ и ние християните-езичници сме присадени към маслината. За спорове - говорете с Бог, Който е постановил така. Бог да ви благослови с правилно отношение и откровение за народа на Израел!


от: traqn troev
публикувано: 30.04.2008 03:12:15 часа

колкото до това дали евреите са избран народ четете новия завет там ясно ИЙСУС в спор с тях ,когато жидовете твърдят ,че били чеда на Аврам ,които между впрочем е принц на ур ,ур е в персия,та ГОСПОД ,ясно им заяви (ако бяхте чеда Аврамови ,дела Аврамови щяхте вършите,но вие сте синове на лъжата и ваш баша е дявола). Така ,че стига чафутска пропаганда!!!


от: Type0negative
публикувано: 18.04.2008 00:46:11 часа

Вярата на евреите е парите. . . друго нямам какво да кажа за тях.


от: Атанас
публикувано: 05.10.2007 22:04:11 часа

Срам за вас, преломаджии. . . Давате трибуна на болен човек,говорещ безумия. . . Може,ли да има помирение между Бога и статана ??? Може,ли евреина да стане човек,ако продължи да се придържа към иудаизма?Ще има ,ли милост за жидовите слуги,когато настаане време за разплата ??? нека всеки сам в себе си даде отговор на тези въпроси. . . за мене лично той е "НЕ" !!!


от: rivka
публикувано: 26.04.2007 19:22:55 часа

Е, съжалявам, че трябваше вместо коментар да дам коментар на коментарите, но при такава нехристиянска мисъл не мога да не го направя. Християните помагат на тези, които имат нужда, а циганите имат! Не може да се оправи нещо, което е рушено с хилядолетия и за това е нужно търпение, но ако семе добри и правим компромиси всички не само циганите ще се оправят!И отново сатията е хубава!


от: pivka
публикувано: 26.04.2007 19:19:31 часа

Хубава статия. Крайно време е да се помирят евреи и християни, независимо какъв вид християни и дали евреите са приели или не Христос. И като гледам горните неща мога да добавя, Б-го избран се става чрез Завет с Б-г. Аваам е първият, който го сключва този завет чрез обрязването. Ако не ереин премине определена процедура, ако вярва наистина става част от Б-гоизбраните, става дете на Израел и евреин. Ткаче спорат дали ако съвременните евреи са наследници на хазарите са Б-гоизбраните или не е излишен. А пък това, че не са е вече друг въпрос. Със сигурност има и наследници на хазари, но са малко и не значи нищо. Ако ще и всички да бяха. И есетствено, че един образован хриситянин трябва да знае иврит!Обикновен вярващ не е нужно, но ако искаш по-сериозно разбиране е задължинтелно. А за по-горния антисемитизъм мога да кажа, че говори за обърканост и е в противоречие с всичко християнско. Израелското правителство не е евреите! Генерализирането е признак за тесногръдие. Българите българските политици и мутрите, които крадат и съсипват ли са, бе въпросът ми? Но има хора, които без"враг" не могат да сществуват! А да кажеш на човек, който има определено съмосъзнание / македонско ли ще, каквото ще да е/ айде смени си самосъзнанието е издевателство! А който завижда на циганите му препоръчвам да ходи да попроси и тогава да говори!


от: Александър
публикувано: 13.11.2005 20:23:18 часа

Най-яростния антисемитизъм в момента се практикува срещу арабите от днешните евреи които нямат почти нищо семитско в себе си.


от: семит семитов
публикувано: 07.11.2005 12:27:48 часа

Другари ционисти от прелом,кажете антисемитизма как носи родово проклятие. Носи ли такова на евреите които убиват други семити. Арабите също са семити. Преломажии отидете да освободите от антисемитизма еврейската армия. Ако имате въпроси обадете ми се на тел. 777 777,ако вашия е 666 666 не ми звънете вече съм ви осъдил и този век не помилвам повече.


от: Драгомир
публикувано: 03.11.2005 16:59:27 часа

В нашата църква имаме освободително служение. Ако някой има дух на антисемитизъм, нека ни се обади. Антисемитизмът носи и родово проклятие. Християнски Център 'Прелом', 983-29-30


от: Александър
публикувано: 29.10.2005 12:39:48 часа

Значи хазарите били клон от десетте изгубени израилеви племена. Но (пра) българите също сме клон на тези изгубени племена, ако се вярва на историческата фанатастика.


от: Александър
публикувано: 21.10.2005 18:26:48 часа

Аз въобще не се хваля срещу естествените клони, защото не ги превъзхождам с нищо, както и те мен. Не знам дали разбираш от овощарство, така, че моля да ме извиниш ако знаеш повече, но присадката, щом се захване става става едно цяло с дървото. Така, че Божието никой не може да отмени.


от: nessicha
публикувано: 21.10.2005 14:58:00 часа

Не се считам за еврейка, а за присадена към маслиненото дърво на Израел по Божията благодат, а ап. Павел предупреди да не се хвалим срещу естествените клони.


от: Лъчезар
публикувано: 21.10.2005 13:31:48 часа

Александър, ти твърдиш, че днешните евреи са произлезли от хазарите и затова не са евреи, като не вземаш предвид, че съвременните евреи се деля т на сефаради (нямащи нищо общо с хазарите)и ашкенази. Но аз бих искал да те попитам дали знаеш откъде произлизат хазарите? Чувал ли си нещо за загубените след асирийския плен 10 племена израилеви? Знаеш ли, че ДНК изследванията на евреите ашкенази показват същите генетични белези като сефарадите и не показват някакъв драматично различен генетичен профил? Запознат ли си с обещанията в старозаветните пророци за физическия Израел, които обещания се отнасят за последните времена? Знаеш ли, че Бог е казал, че който благославя потомците на Авраам, Исаак и Яков ще бъде благословен, а който ги проклина ще бъде прокълнат от Бог? Поздрави


от: Александър
публикувано: 21.10.2005 11:36:12 часа

Нямам намерение да обсъждам повече въпроса със считащите себе си за евреи, защото доста поисписахме в темата за мира в Израел. Към днешните израилтяни Бог няма никакви предпочитания, защото те не са древния народ, който Той наистина избра между останалите народи за да прояви Себе си. Днешните евреи са потомци на хазарите, които са възприели юдаизма. Това, че се считат за Богоизбрани не означава, че са такива. Така например, много люде с промити от югокомунизма мозъци във временното политическо образование, наречено република Македония, считат себе си за наследници на античните македонци на Александър Македонски. Но това не означава, че те са такива. Също така искам да добавя, че аз не съм против циганите, а против циганията. Има голяма разлика между двете.


от: nessicha
публикувано: 21.10.2005 11:00:21 часа

Лъчезар, Фестивалът вече мина:( Александър не само не е разбрал думите на нашия брат от Израел, но въпреки че яростно го отрича, има проблем с антисемитски настроения (а сега виждам, че е настроен и срешу циганите), които произлизат от погрешното му възприемане на Божието слово. Александър, съжалявам, че след цялото обсъждане на предишната статия нещата още повече се изострят. Нямам намерение да повтарям всичко, което говорихме преди, но просто мисля, че Бог наистина те предизвиква да претърсиш сърцето си.


от: Лъчезар
публикувано: 21.10.2005 00:37:19 часа

Мисля, че Александър не е разбрал думите на нашия брат от Израел. Аз лично приветствам това интервю и бих искал да знам повече за споменатия фестифал и къде ще се проведе, за да мога да отида.


от: Александър
публикувано: 20.10.2005 19:28:54 часа

Браво на "Евангелски вестник " ! Такова падение не бях очаквал. Всички народи са езически боклук, тор за богоизбраните евреи. Трябва да знаем иврит, да мислим като евреите, да приемем нашия Господ само като еврейски Месия, а не навсички, които вярват в Неговото име. Благодарността на евреите към български народ-спасител се изразява в това, че българските строителни работници са третирани като роби в Обетованата земя ( нали всички народи ще са им слуги и ратаи ); израелски спекуланти съсипват български компании и правозащитни организации, финансирани от еврейски капитали поощряват издевателствата на циганите над трудовия народ. Явно българските протестанти са закъсали яко за пари ( нали обещаха пред своите господари, че за 10 години ще евангелизират страната, пък то не се получи )и търсят нови източници.И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават