E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Събота, 20.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Време е за реформация!


ЕВ, 29.07.2005

Време е за реформация!

Оставаме с впечатление, че публикациите във в. “24 часа” от 16 юли т.г. бяха тенденциозни. Каква според вас беше целта им?

Определено публикациите бяха целенасочени и дирижирани. Нашите мероприятия станаха повод отново да бъде събудена кампанията “Лов на секти – лов на вещици”. Така много лесно може да бъде манипулирано и отклонявано вниманието в погрешна посока, извън реалните проблеми и нужди на обществото. Използваната терминология в заглавията – “Опасна секта сее чудеса”, “Забранените възкръсват”, всява страх. Има принцип: страхуваш се от това, което не познаваш. Най-жалкото е, че в хилядите обикновени хора се сее религиозна омраза към някого, когото те изобщо не познават.
България за жалост наистина не е успяла да мине през реформация. Докато Реформацията се провежда в Западна Европа, ние сме били под турско робство. Тук искам да отбележа и мястото на протестантите в Българското възраждане, ролята им за освобождението на България от турско робство и ролята им за изграждането на младата българска държава. След това в България влиза Червената армия и установява диктатурата на комунизма.
Време е за реформация!

Още малко история. Реформацията в Западна Европа започва с духовната реформация. Ние всички знаем кои са носителите – Джон Нокс, Ян Хус, Мартин Лутер и други емблематични проповедници на духовната реформация. Вследствие на тази промяна в духовния свят умът на човека е бил освободен да препуска в посоки, в които е било забранено да се мисли дотогава. По този начин идва прогресът в науката и в откривателските посоки за това, да знаем наистина къде живеем, каква е нашата Земя, как може да се обхождаме в нея, как може да устроим едно по-добро общество, неманипулирано, без едни да господстват над други, но където да има равенство в зачитането на хората поради това, че са човеци. Всичко това е плод на Реформацията!
Целта на дявола е да окепази Църквата и тя да има някакъв изкривен и неразбран имидж в България. Аз вярвам, че това е нещо, за което да се молим, и нещо, за което да стоим пред Бога, за да може да бъде възстановено, да може и ние чрез медиите да имаме правилното лице; да можем да обясним защо сме тук, на тази Земя, каква е нашата мисия, какво добро можем да сторим за този народ, как искаме да го направим; за да може наистина да имаме свобода и възможност да стигнем до всяка една душа в България.
Желая всеки един от нас, вярващите в България , да осъзнаем мисията си за реформация.

Има ли реакции в резултат на публикацията?

Вероятно някой извлича политически дивиденти. На следващия ден, след като статията беше публикувана, стана ясно, че коалиция “Атака” подготвя нов законопроект за забрана на различните вероизповедания, които “накърняват националното достойнство на България”!?!

Какво представляваше Фестивалът на чудесата?

Ние вярваме в чудесата, защото вярваме в Бог, Който е свръхестествен. Всеки път, когато имаме нужда от помощ, Той се отзовава чрез чудо. Всяка Божествена намеса в живота ни е чудо.
Фестивалът на чудесата беше обща инициатива на Християнски център „София” с други църкви от столицата. Това са евангелизации на открито. В Южния парк имаше палатка за една седмица, която беше отворена целодневно. Там хората имаха възможността да разговарят с някого, да получават подкрепа в молитва. Вечер имаше евангелизационни събрания с хваление, музика, беседи, с молитви за всички желаещи.
За съжаление думата “чудо” в публикациите на “24 часа” е мръсна дума. Това е плод на войнстващия атеизъм; на нещо, което дразни дявола. Ако дяволът е ядосан, ние сме радостни. Трябва да се борим стойностните думи да заемат правилното си място в общественото съзнание. Магиите на дявола се считат за модерни, а чудесата на Бога – за опасни. Това е парадокс!

Откъде бяха чужденците, които ви помагаха за фестивала?

Те са приятели от официално регистрирана църква в Норвегия. Радвам се, че имаха възможността да гостуват в България и да ни помогнат във фестивала. Изнесоха програма, състояща се от драми, сценки, детски театър, песни, танци, които насочваха вниманието към Исус като Господ и Спасител.
Гостите се почувстваха обидени от реакцията на българските медии и ще търсят правата си чрез своите посолства в България.

С какво се занимава “Християнки център - София”?

Основната ни дейност е свързана с това, да научим хората на Словото на Бог и да вършим делата на Исус. Ние искаме да бъдем в близко взаимоотношение с Бога и да даваме на другите от любовта си. Отидохме в Южния парк, на НДК с младежите да бъдем благословение за хората там. Отидохме във „Факултета”, за да прегърнем нашите братя роми. Когато те виждат искрена любов и желание за помощ, нещо позитивно се случва в живота им!
Искаме да дадем от силите си, от енергията си, от любовта си, от парите си, за да можем да занесем добрата вест за Исус Христос!
Искаме да се покорим на призива на Бога и да отидем там, където са хората – там са реалните проблеми и нужди.

Как се спекулира с ромите?

Лошото е, че в медиите започна да циркулира прозвището “евангелски циганин”. Така обществото се зарежда с негативизъм, особено при комбинирането на двете понятия. В този случай инсинуацията е много явна, защото понятието “циганин” се свързва с лъжа и кражба. Когато се прибави и определението “евангелски”, манипулацията е явна. Това понятие създава скандална новина и влива напрежение. Чрез него се манипулира общественото мнение.

Как бихте коментирали негативното отношение към “Слово на живот” в Швеция? Вярна ли е информацията за самоубийства на членове от тази църква?

За много хора името “Слово на живот” е заредено с негативизъм. Сигурен съм, че ако бъдат запитани какво означава то, няма да могат да отговорят точно. То произлиза от Деяния на апостолите, когато Исус призоваваше “да проповядват тези думи на живот“.
Във време на много труден за България период “Слово на живот” беше изкуствено създаден проблем (през периода 1993–1997 г.). Всички знаем формулата, която политиците използват: ако имаш проблем в държавата, трябва да намериш някой друг да е виновен.
Нерон е казал: “Дръжте християните!”, за да скрие истинските проблеми в държавата. Същото беше и при нас.
Цитираните данни за самоубийства и трайните ментални проблеми не са свързани с членове на църквата “Слово на живот” в Швеция. Така наречените членове с дълготрайни ментални увреждания не са членове на църквата там. Те са пациенти на психодиспансера в Упсала. Упсала е най-големият университетски град на Швеция и Скандинавия. Там се намира най-голямата университетска болница с най-големия психодиспансер. В продължение на няколко години тяхната църква е имала служение да сменя подлоги и подпомага тези, които са неспособните да се погрижат сами за себе си. Шведската жълта преса умишлено злоупотребява, като свързва самарянското служение на църквата “Слово на живот” в Упсала, Швеция, със сериозните проблеми на умствено страдащите хора.

Откъде трябва да започне промяната?

Първо от самите нас! Промяна отвътре навън! След това всички будни хора трябва да се изправят и да заемат мястото си, за да променим заедно образа, който ни е създаван досега. Когато хората са имали личен контакт, те знаят истината и кой какъв е, но за жалост в последните 15–16 години народът чува от медиите само негативни мнения за църквите ни.
Време е това да се промени! Ние носим добри неща, които бихме могли да дадем на нацията си. Няма защо народът ни да се страхува от протестантството. Да си протестант, не означава да си по-малко българин! Ние сме патриоти и милеем за родината си. Искаме да видим промяна и дълготраен просперитет.
Ключовата дума е реформация – дългосрочна промяна в общественото мислене.

Как смятате да излезете от създалата се ситуация? Какво ще бъде отношението ви?

Проблемът не е в хулите и обидите, които ще понесем. Исус казва, че всеки, който иска да живее праведно, ще бъде гонен! Затова приемаме гонението като благословение! Хулени сме, защото искаме да вършим делата, които Христос е вършил.
Създалата се ситуация е проверка за единството на протестантските църкви в България. Слава на Бога, получихме невероятно силна подкрепа от много пастори.
Как да продължим? Това е въпрос на дългосрочна стратегия. От изключителна важност е единомислието с другите братя и пастори .
Не се чувствам засегнат лично. Идеята ми не е да съдя вестници и журналисти, но ако е необходимо, ще се стигне и до това.
Вярвам, че ако уважавам себе си, трябва да уважавам и законите на страната. Ако съм бил онеправдан и се чувствам обиден и ощетен, мога да предявя иск. За момента това не е решение, но е възможност.
Важното е да не позволяваме на проблемите да преместят фокуса ни от правилната посока – мисията ни на тази Земя ! Нека държавниците да творят законите, дай Боже да са добри, НО САМО ЦЪРКВАТА МОЖЕ ДА НАУЧИ ХОРАТА НА ЛЮБОВ ЕДИН КЪМ ДРУГ !
И накрая моята поръка за молитва: I Тимотей 2:1–4.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Scottbeeks
публикувано: 27.10.2017 17:29:12 часа

Hi


от: Scottbeeks
публикувано: 24.10.2017 08:57:43 часа

Hi


от: PPetrankjova
публикувано: 04.05.2009 17:02:14 часа

Mnogo e zalko che mahnahte saveta vi za genozida v svedskite psihiatrii i soc sluzbi. A toj e izstradan. I e samata istina. Zalko che go mahate a ne go ostavite horata da si vzemat pouka ot nego. 5 minuti ne mu dadohte na sajta si


от: PPetrankjova
публикувано: 04.05.2009 16:14:29 часа

Za da si \"izmijat karvavite rachichki\" sveskite socialni rabotnizi i psyhoterapevti predstavjat posle v svedskite medii ubijstvata im s tezi dopaminovi lekarstva za \"samoubijstva\" - razberete se i ne se lazete i ne pishete gluposti. Za 100 000 ubiti godishno te njamashe inache da ostanat na rabota ami da grizkat reshetki. A taka svideteli njama. Naj-lazlivite i naj-rasistite sa prieti za personal v tija Psyhodispansera. Posetete Muzejat v Hollywood protiv prestaplenijata na Zapadnata psihiatrija, ubila genii kato Hemingueh, posetete stranizata na kmr na svedski ezik za da se svetnete! Kasae se za ubijstva, a ne za mentalni razstrojstva. Tova e ogromen Ubijstven Darzjaven Fascistki Aparat - Dneshna Svezija!!!!!


от: daniel
публикувано: 31.08.2005 21:26:25 часа

jiveia v ispania i v bg ispanski venik beshe poblikuvano tova . vednaga pisah i izrazih nedovolstvoto si na bg ekip v redackiata. vesnika se kazva nova duma. bog da vi blagoslavia i bojieto carstvo da varvi mistno napred


от: Sheep
публикувано: 29.08.2005 12:06:21 часа

Приятели, sl_rad i mone няма лошо да водите интелектуални спорове във форумите, но все пак не се обхождайте един към друг като езичници.


от: п-р Васил
публикувано: 10.08.2005 00:00:55 часа

Ако Бог е от към нас кой ще бъде против нас!


от: sl_rad
публикувано: 05.08.2005 08:09:19 часа

Тъп и упорит. . . . . Плямпалници,дето не стават за нищо,все търсят поле за изява някъде. . Виж темата първо, а след това си прави труда да пишеш,неграмотнико,за Холандия. И айде да не ти пиша за протестанството в Холандия,щото нищо нито ще разбереш,нито пък ще са ти известни тия неща. . . . А за разни вестничета,отдавна не им обръщам внимание. На такива драсканици им обръщат внимание такива като теб,разни неграмотници,дето са като някакви папагали. Айде,освен че си неграмотен,нискоинтелегентен,досаден,то и си под нивото доре и на доста роми. А такива като теб ги е яд,когато просто си проличава тяхното невежество и глупост. И старата плоча се завърта-не ма съди,много си горд,всичко е любов. . . Не съм те карал да дискусираш с мен,защото освен че не си ми на нивото,то и няма какво смислено да кажеш. А пък едва ли ти си чел тази статия ,за която става дума. Така че-трай си,тъпчо.


от: mone
публикувано: 04.08.2005 20:58:06 часа

moje da probvas: The Blackwell Companion to Protestantism (Blackwell Companion to Religion S. ) Darren C. Marks (Editor), Alister E. McGrath (Editor)


от: mone
публикувано: 04.08.2005 20:48:25 часа

ami to ot burzane taka. . kefi se 4e i tva imas. ako ne e v neta s takiva nikoga ne bih si pravil truda da debatiram. samo obsti prikazki ot vejlivost zdravei zdrasti. i s tvoqta gordost ne smqtam, 4e ste se i opravis nqkoga, no iskreno ti go jelaq, ama de tva smirenie i knigolubie da sednes ta da 4etes pak ako ste i 24 4asa da e pove4e. se nesto ste nau4is


от: sl_rad
публикувано: 04.08.2005 13:31:54 часа

Трудно ми е да чета твоите супер неграмотни драсканици. Пък и от малоумници нищо не може да научиш. Айде,не се прави на умен и не си затормозявай празната глава да мисли и да драска нещо си там,колкото да те знаят ,че и теб те има на света. Такива широко скроени образи като теб сигурно са много интересни за изследване от психолозите. . . .


от: mone
публикувано: 04.08.2005 11:38:34 часа

lekat ti e:osvedomqvai se. Ne 4etai samo curkovna literatura, 4e ste ti se smeqt. Holandiq bila evangelska i rakopolaga geiove i lesbians za slujiteli, Germaniq e 50% katolici i samo 30 procenta sa hodesti na curkva predimno katolici. Daje CDU partiqta na hristiqn demokratite ili tazi na sosialhristiqnite e suzdadena s mostnata ideologi4eska osnova na katoli4eskata curkva, daniq, norvegiq. . . $eti be brat4e, 4eti, 4e ina4e zaradi takiva kato teb tupaci se sramuvam da se nareka evangelist, a po shirokoto posveten hristiqnen.


от: mone
публикувано: 04.08.2005 11:27:52 часа

Abe Sl Rad ti da ne si slun4asal? az sum znael, 4e si tupo par4e ama s tozi ti posting pokazvas, 4e suvsem si izkukal


от: sl_rad
публикувано: 03.08.2005 09:03:00 часа

Нищо ново под слънцето. . . . . Като дойде БСП на власт и се почва пак да се търси врага. Преди години това бе загниващия империализъм,който идва за да спре нашето светло социалистическо бъдеще. По времето на Виденов стана ясно,че този загниващ капитализъм вече има друга цел-да разбие родната Българска Православна Църква. Е,нищо че патриарха й е партиен член,нищо че по време на православен празник се издавиха 8-9 души,нищо че един поп уби друг,нищо че имаше обвинения за един ректор на Семинария че е педераст,нищо че хората виждат как попове се напиват и гуляят. . . Когато една държава е слаба,винаги се търси някакъв невидим враг май. Като не може да се справиш с отговорността,трябва да има някой виновен. И хоп-ми ще намерим сега други виновни-евангелските християни. Нищо,че Норвегия,Германия,Швеция,Холандия,Дания,Сащ,Канада,Австралия,Нова Зенрандия и т. н. като цяло са евангелски страни. Нищо че от всички Американски президанти досега,само Кенеди е бил католик,а всички други-евангелисти. Важното е да се създава страх и психоза-врага идва,врага не спи,врага няма нищо друго да прави освен да разрушава нашите родни социалистически,пардон,сега са народно-православни ценности. Бди,другарю,бди!А няколко дена след лъжливата статия в 24 часа излезоха поредица от статии колко българин бил Доган,колко патриот бил,как той бил едва ли не единствения ,дето пазел българското. Пфуу,каква мерзост!Преди изборите,тия дето искаха да се коалират с него,за да оправдаят българопредателството,направиха от един ,дето подкрепя терористи,баш българина,като го сравниха дори с Левски. . . Свещенна простота!Тия другарчета все още искат да си я карат по старому.


от: МАРИЯ
публикувано: 02.08.2005 16:14:46 часа

Много ми хареса статията. Искам да кажа да не се страхуваме. Божието слово казва да се молим дори за враговете си. Хората не са ни врагове. нашата борба нее с плът и кръв.И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават