E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Събота, 20.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Децата в България се нуждаят от молитвите ни!


ЕВ, 11.07.2005

Децата в България се нуждаят от молитвите ни! Нели Тончева е на 39 г., завършила е икономика в УНСС – София. В момента учи във ВЕБИ за степените „бакалавър по богословие” и „магистър по пасторско консултиране”. От 15 годдини със съпруга си Живко Тончев са пастори в Бургас. В църквата се занимава с администрация, преводаческа работа, хваление. Има 3 деца - на 16, 12 и 4 години.

Какво е “Майки в молитва”?

“Майки в молитва” е международно служение на молитвени групи от жени, които желаят да се молят за конкретно дете и училище. Основано е преди 20 години от американката Фърн Никълс, майка на четири деца. Когато две от тях постъпвали в гимназията, тя била особено загрижена за запазването на християнската им вяра. Споделила тревогата си с още една майка, събрали се двете за молитва и така започнало всичко. Днес “Майки в молитва” има последователи в десетки страни от всеки континент, защото майчиното сърце бие с един и същи пулс независимо от култура, раса и език.

С какво това служение се различава от едно молитвено събиране в църквата или у дома?

Различава се от познатите ни молитвени и домашни групи по това, че молитвата е сведена до един стегнат и практичен формат, идеално моделиран за жени с много ангажименти. Основана е върху конкретни стихове от Библията, отнасящи се до различните сфери от живота на децата. Не е нужно специално място и време. Две или три майки могат спокойно да се съберат за час молитва, когато и където им е най-удобно. Друг специфичен елемент е прилагането на т.нар. разговорна молитва в единодушие, което придава друг стил и структура на молитвения час. Когато се молят заедно, тези две или три майки мислят за едно и също нещо, ходатайстват за едно конкретно дете или училище, въз основа на един и същи тематично подбран библейски стих. Молитвите са кратки, прости и постоянно се редуват. Наистина майките се сливат в едно сърце и един ум. Вярвам, че до голяма степен на това се дължи и ефективността на тези майчини и бабини молитви!

От какво е активирано това служение?

Статистически е доказано, че най-голям брой християни, които са останали през целия си живот такива, са приели Христос в тийнейджърска възраст. Същевременно това е критичният период от човешкия живот, в който интензивно се формират убежденията. Известно е, че сблъсъкът на ценностните системи намира най-ярък израз в училището. Затова майките се молят за децата си още преди да са станали ученици, а особено усърдно след това.
Ние като родители си признаваме, че нямаме достатъчна информация за децата си. Не знаем какво точно преживяват те извън дома и църквата; как отстояват убежденията си; какво атакува техните нравствени устои. Затова вярваме, че това служение идва в България в изключително важен за новото поколение момент. Убедена съм, че Святият Дух е Този, Който подтиква майките да насочат по-специфичен молитвен поглед върху децата си.

Как "Майки в молитва" идва в България?

Служението нараства бързо особено след издаването на книжката “Майки в молитва”. Тя е преведена на повече от 27 езика. Предстои да се преведе на други 14. Написана е ясно и кратко, като едно синтезирано ръководство за молитвеното време на майките и за виждането на самата организация. Преди 3–4 години Благодатка Ангелова ми изпрати една книжка с препоръка за евентуален превод и използване в женското служение. В началото погледнах повърхностно на съдържанието. Стори ми се, че е някакъв скучен наръчник за молитва. Бях заета с други неща и така я оставих настрана за повече от година. Междувременно се надявах други хора да я преведат, но така и не се получи готов за отпечатване вариант.
Обаче като майка на три деца в различни възрасти започнах да си давам сметка, че не мога винаги да съм информирана и подготвена по всички въпроси, вълнуващи тяхното поколение. Има сериозни сфери от живота на децата ми, за които трябва да се доверя на Святия Дух, че ще действа, когато аз не съм до тях. Дойде момент, в който погледнах на тази брошура по друг начин и отново се заех с превода, а още преди отпечатването си организирахме молитвена група с няколко майки. Радвам се, че първият тираж от 1000 броя вече е изчерпан и предстои преиздаване. Започнах да споделям за това служение и на женски събирания и конференции. В началото не забелязах голям отклик. Сега вече виждам, че Бог по свръхестествен начин събужда интерес към молитвеното ходатайство за децата. Това много ме радва, защото “Майки в молитва” не е американско или мое служене! То е за децата на страната ни!

В какво се изразява практическото приложение на тези групи в България? Виждате ли вече резултат?

Моите наблюдения са най-вече върху това, което се случва в бургаските групи. Като християни естествено се доверяваме, че Бог отговаря на молитвите ни, когато е най-добре според Него. Той има различно време от нашето и ние сме готови да Го чакаме дълго, но постепенно започнахме да забелязваме, че получаваме сравнително бързи отговори на молитвите си. За мен това беше изумително! Молихме се за тийнейджърка с лош успех в училище и недобра компания и скоро тя предаде сърцето си на Исус. Друго дете, второкласничка, получи изцеление от продължително заболяване вследствие стрес в училище. Видяхме проява на благоволение към един деветокласник, заплашен с изключване поради това, че е отстоявал принципите си. В друго основно училище се отвори врата за благовестие чрез рождествена програма, изпълнена от наши деца. Няколко татковци промениха враждебното си отношение към вярата и дори вече насърчават майките и децата да ходят на църква. Историите са най-различни, а понякога молитвената подкрепа е и в споделянето на товара по изгубено дете или дете с увреждания, или по повод други житейски несгоди.
От друга страна “Майки в молитва” ни учи да бъдем и “ползващи мотиката” християни. Научава ни на активност, дава ни дръзновение да имаме глас в училището. Докато детето ни учи в едно учебно заведение, законът ни дава право да имаме очаквания и изисквания към това място и всичко, което се случва там. Не е достатъчно само да подпишем бележника с оценките. Училището влияе не само с това, което е написано в учебниците. Важно е какви учители преподават, какви думи използват, какви са реакциите им срещу децата, каква позиция заемат срещу актуални проблеми, като натиска на връстниците, предбрачния секс, насилието сред подрастващите и др.под.
Затова виждането на “Майки в молитва” е много практично. То ни прави по-дисциплинирани в молитвата и по-активни в гражданската ни позиция.

Как може да бъде установена група към “Майки в молитва” в България?

Всяка майка, която осъзнава необходимостта от действена молитва за детето й, трябва да си намери брошурата “Майки в молитва” и да я прочете. Бог ще я насочи да потърси още една или две майки със същото сърце. После се събират заедно и започват. Остава само да са верни и посветени в това. За поръчка на брошури и за да стане една група част от служението “Майки в молитва” в страната, те могат да се свържат с мен (на тел. 0897885407) или с Надя Стойкова от София (тел. 0898412530).
Така ще имаме информация, кои са ключовите хора в отделните градове. И когато решим да си направим първата конференция, ще знаем към кого да се обърнем. В другите страни, където вече има изградена цяла мрежа от молитвени групи, се изпраща до всички и периодичен бюлетин със свидетелства и информация за служението, което е много насърчаващо.

Има ли място за татковци в това служение?

И не, и да. От една страна, това са молитвени групи само за жени – независимо млади или възрастни, раждали или не, – обединени най-вече от загрижеността си за деца и младежи, близки до сърцето им. От друга страна, кой не би се зарадвал, ако бащи решат да се посветят на нещо подобно. Ако могат заедно да ходят на риболов или да обсъждат политиката, защо да не могат заедно да ходатайстват за децата си. В края на краищата призивът на пророк Йеремия е към всеки човек: “Излей сърцето си като вода пред лицето на Господа. Издигни към Него ръцете си за живота на твоите деца.” (Пл. Йер. 2:19)« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: veska
публикувано: 20.10.2008 12:55:27 часа

Има ли още такова движение за майки в молитва? Искам да се включа.


от: Gabriela Majarova
публикувано: 10.10.2005 16:08:53 часа

Mnogo sum vpechatlena i razvulnuvana ot statiata. Bog me blagoslovi s tri detsa i nai-goliamata mi i gireshta molba e bila te da obiknat Boga. Bih se molila za drugi detsa i maiki, ako spodeliat nuzdata si i bih chela i slushala pouchenia na tazi tema, tolkova blizka do surtzeto mi. Bog da blagoslovi detsata ni. Ako niakoia maika iska da mi pishe, moiat e-mail e gabi_s1980@abv. bg


от: Emilia Hristova
публикувано: 11.08.2005 14:17:30 часа

Slabi sa dumite za da izkaja blagodarnostta si kam moq Bog otnosno tova delo na balgarskite maiki i jeni! Zatova prosto 6e kaja : blagodariq Ti, Isuse i davai sili i postoianstvo na tova delo da se razrastva i ima plodove v Teb!


от: Galina Boncheva
публикувано: 02.08.2005 16:22:51 часа

Blagodarq na Boga za duha i molitvata, koqto e polojena v sarcata vi. Tova napulno savpada s kopneja na dusata mi. Jelaq vi uspeh i pobeda v Gospoda. Iskam da si kupq tazi kniga"Maijki v molitva"И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават