E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Петък, 19.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Християните трябва да бъдат на всички ключови позиции в обществото!


ЕВ, 07.06.2005

Християните трябва да бъдат на всички ключови позиции в обществото! Аделина Перчеклийска работи с хора с физически увреждания в неправителствената организация “Нова надежда за инвалидите”, редактор е на християнското списание “Нова надежда”.

В какви обществени инициативи сте участвали?

Чрез дейността ми в “Нова надежда за инвалидите” всяка година събираме хора с увреждания от цялата страна и правим национална конференция почивка, в Банкя. Това е време, в което можем да общуваме помежду си, да се насърчаваме. Тези две седмици са чудесни!
Участвала съм в различни инициативи. Една от тях беше конкурсът “Мис София – жена с увреждане”. Направих го, за да предизвикам първо себе си, а после и хората. Един човек може да се предвижва на инвалидна количка, но въпреки това да е красив. Всеки по своему е красив. Затова участвах в конкурса с голямо удоволствие. Радвам се, че съм удостоена с титлата “Мис Усмивка”.
Участвала съм и в различни протестни инициативи. Считам, че протестът е начин законно да изявиш своето мнение или несъгласие.

На какво се дължи ентусиазмът и желанието ви да участвате в обществени инициативи? Какво искате да постигнете?

Християните трябва да бъдем обществено активни личности. Живеейки в България, трябва да сме хора, които дават пример; да изразяваме това, което Бог е вложил във всеки от нас, защото сме създадени по Божия образ и подобие. Стремежът ми е да бъда полезна на хората около себе си.

Какви промени желаете да има в обществото в полза на хората с увреждания?

Промени има, но това са първите крачки към цялостната промяна. На първо място, трябва да има промяна в обществената нагласа. Мисленето на хората се нуждае от промяна. Хората с увреждания са като всички останали – по нищо не се различават от тях. Те имат същите желания, същите мечти, същите намерения.
За съжаление хората с увреждания в България живеят почти в пълна изолация. Бих искала те да бъдат приемани като активни граждани в обществото, а най-вече в Църквата. Църковните сгради също трябва да бъдат достъпни за такива хора – почти няма достъпни църкви. Промяната започва първо с мисленето!

Наближават избори. Създадени ли са удобни места за гласуване за хората с увреждания?]

За голямо съжаление за хората с увреждания няма добре уредени места за гласуване. 90% от местата са недостъпни. Поради тази причина те са лишени от правото си на глас.

Колко политически активен трябва да е българският гражданин?

Мисля, че всеки човек трябва да бъде политически ангажиран. Живеем в страна, в която ние определяме кои хора да бъдат на власт. За всеки един трябва да бъде чест и достойнство да гласува за правилните хора, за хората, които имат морал и принципи. Тогава няма да се сърдим на управляващите ни, защото ние сме тези, които са ги избрали.
Политиката е право на мнение. В България също имаме това право, изразено чрез гласуването ни.

А какви са наблюденията ви в християнските среди? Политическата активност сякаш липсва…

Такова е и моето наблюдение. Аз се опитвам да кажа на познатите, на приятелите ми, на хората, които са около мен, че трябва да гласуваме, да сме активни. Бог е Този, Който поставя на власт и сваля от власт, но Той употребява нас, хората.
Християните трябва да бъдат най-активната част от обществото. Те трябва да са тези, които гласуват. Нека да се помолим да преценяваме реално нещата и да гласуваме за правилните хора!

Как се свързахте с Българската християнска коалиция?

Имам познати, които са участвали в предишните избори. Бях поканена на едно събиране, свързано с предстоящите. В резултат на моята активна позиция и работата ми по проекти за хора в неравностойно положение бях поканена да се включа в листата в Кюстендил.

Какво искате да покажете на хората с участието си в БХК?

Първо, искам всеки да разбере, че е без значение, дали човек е с увреждания или не. Увреждането не го прави по-малко човек и ако той има смелостта, ако има принципите и достойнството да бъде политически представител на хората, които са го избрали, може да го направи.
Второ, ние сме хората, които живеем в България, защото я обичаме и милеем за нея. Чрез гласуване можем да променим нещата в по-добра насока.

Какво мислите за твърдението, че политиката в България е мръсна и там се ходи само за пари?

Не съм съгласна. Нито една работа не е мръсна. Навсякъде, където човек работи, получава пари. Във всичко, което правим, можем да имаме отношението, че определената работа не е за християни, че е мръсна, че християните не трябва да се забъркват в такива неща. Личното ми мнение е, че християните трябва да бъдат във всички ключови позиции в обществото! Във възловите места, където се взимат решенията, християните трябва да участват! Така те ще бъдат светлина и сол! Ще оказват влияние за правилното развитие на страната ни.
Ако християните се оттеглят, кой ще създаде закони, в които да има страх от Бога и уважение към хората?

А ако християните се потопят в тази “мръсна среда”, не биха ли се омърсили?

Властта и парите трябва да бъдат употребявани правилно. Всичко, което имаме като даденост, може да бъде използвано и за добро, и за зло. Токът може да нахрани един човек, може и да го убие. Същото е и с парите. Те могат да послужат да бъде разпространявано Божието Слово до всички хора, но могат да бъдат употребени и неправилно, както често става.
Така е и с властта. Когато един човек има страх от Бога, властта ще бъде за него начин да се смири и да послужи на хората. Ако няма страх от Бога, властта ще бъде изопачена. Не бива да се страхуваме от това! Ние сме тези, които ще покажем, че сме сол и светлина в света. Бог ни е поставил посланици. Не можем да сме такива, ако се оттеглим от света и се страхуваме да бъдем политически активни.

Голяма част от християните мислят, че хората в БХК не са компетентни. Как се отнасяте към критикарството?

Би трябвало християните да подкрепят Българската християнска коалиция, защото по този начин можем да изявим това, което Бог е дал на хората и на Църквата Си. Критикарството не е помогнало на никого. То винаги е вредяло. Когато сочиш с пръст брата или сестрата, моментално осъждаш себе си!
Доколко са компетентни хората, които имат смелостта да се кандидатират, а някои и да ни управляват? Човек се учи в движение. Никой не се е родил политик. Ако имаш страх от Господа, можеш да послужиш на църквата и на страната си.
Аз обичам България. Искам да остана тук и активно да съдействам за промяната на мисленето, на обстоятелствата, на политиката.
Вярвам, че Българската християнска коалиция все по-активно ще заема полагаемото й място в българското политическо пространство. Вярвам, че християните ще търсят мъдрост от Бог и ще гласуват за правилните хора! Убедена съм, че ще бъдем общество, което избира мъдри политици.

Как ще се обърнете към читателите на “Евангелски вестник”?

С цялата си любов! Бог казва, че по любовта ще ни познаят като Негови ученици. Пожелавам на всеки, който познава Божията любов, да има способността да я изразява към ближните си!
« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: sl_rad
публикувано: 17.06.2005 17:01:20 часа

Абе ти не разбра ли че с твоите тъпи закуски си ненужен. Ще те трият,и то здравата. Тва да не ти е бащиния. Хрумнало му нещо,и всеки трябва да ти чете глупостите. ааа. Изтрийте го пак тоя,и хич да ни ви пука. и никой не се интересува ти кво мислиш,кой според теб е лицемер и т. н.


от: Mihail Vashkevich.
публикувано: 17.06.2005 13:35:31 часа

P. S. Прошу админа не стирать мой постинг. Благодаря. www. fdb-b1. narod. ru


от: Mihail Vashkevich.
публикувано: 17.06.2005 13:26:58 часа

БХК ввела цензуру на своем сайте,и блокирует другие ІР. Поэтому БХК не БХК ,а такие же лицемери ,как и атеисты от БКП. Без уважение,демократ Михаил Вашкевич;www. fdb-b1. narod. ruИ з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават