E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Неделя, 21.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Студио 865 – само на 20 години


ЕВ, 30.05.2011

<font color=red>Студио 865 – само на 20 години </font>

В изискана атмосфера в една от залите на Военния клуб в София екипът на организацията, много гости и приятели на Студио 865 отпразнуваха 20 години от неговото създаване. Габриела Николова, водещ на предаването „Християнството”, беше водеща и на тържеството. Тя поздрави дошлите над 70 гости, сред които специално пристигналите от чужбина Петър Коларовски – директор за Централна и Източна Европа на Транссветовното радио, Мартин Тимер – изпълнителен директор на 3хM, Франс Боер – също от 3хM.


 


Но откъде всъщност е тръгнало всичко? За да отговори на този въпрос, режисьорът Антон Радославов бе подготвил кратък ретроспективен видеоматериал с интервюта и архивни кадри, някои от които предизвикаха усмивки и носталгия по събития, случили се в началото на 90-те години на 20. век.


Ето какво си спомня за онези дни председателят на Студио 865 Стойко Петков: Всъщност началото беше през 1989 г. С падането на Берлинската стена паднаха и ограниченията на църквата да работи в обществото. Заминах с двама мои приятели – Петър Христов и Димитър Стоянов, за Скандинавия, където искахме да започнем работа в помощ на църквата в България. Транссветовното радио се свърза с нас и ни предложиха да започнем създаването на радиопрограми на български език. И така през януари 1990 г. отидохме във Виена, където се обучавахме и създавахме контактите, които използвахме по-късно в дейността си.


 


Студио 865 се регистрира като християнско сдружение през април 1991 г.


Периодът след демократичните промени беше свързан с духовен вакуум в българския народ и със засилен интерес към евангелските църкви – отбеляза пастор Виктор Вирчев. Тогава Студио 865 предостави една изключителна възможност за дискусии и отразяване на християнски събития в общохристиянски аспект. Бих казал, че то продължава да има изключителна роля и днес.


 


П-р Николай Неделчев – председател на ОЕЦ, припомни на гостите едно събитие от 1993 г.:


При възстановяването на ОЕЦ Студио 865 изигра една изключителна роля. Защото е организация, която работи с всички евангелски църкви и деноминации, с цялото християнство и с цялото общество на България. Студиото беше първият асоцииран член на Обединените евангелски църкви в България. Студио 865 е онзи инструмент, който ни мотивира да работим заедно, да достигаме там, където църквата не може да достигне.


 


През 1993 и 1994 г. Студио 865 е съорганизатор и основен спонсор на фестивала „Арфата на Давид”, който се провежда в Плевен и Варна.


Преди да се появи седмичното християнско телевизионно предаване, Студио 865 започва издаването на печатна медия. В края на 1994 г. нуждата от общо печатно издание доведе до създаването на „Евангелски вестник” споделя Стойко Петков. – Нашата организация имаше творческия потенциал да започне един такъв смел проект, който продължава и до днес.


 


За значението на изданието говори изследователят на историята на евангелизма в България пастор Христо Куличев. По думите му, „Евангелски вестник” и в. „Зорница” са надденоминационни и имат много ценен принос за разпространяването на Евангелието сред нашия народ.


 


И тъй като радиото се оказва по-достъпният начин за достигане на неграмотното население и малцинствата, Студио 865 прибавя към програмите на български и нов проект. За него и за миналото разказва Стойко Петков:


През 1996 г. започнахме първите християнски радиопрограми на ромски език. Транссветовното радио ни помогна да създадем екип, който да служи на тази немалка етническа група у нас. Още от самото начало искахме да започнем и телевизионни програми, но освен някои единични участия и излъчване на отделни видеосегменти това бе възможно едва през 1998 г. Тогава заедно с една новосъздадена телевизия – ДЕМО, започнаха редовните ни седмични телевизионни програми. Всеки петък по 3 часа. Предаването се наричаше „В света на Библията”. По-късно то се прехвърли в ефира на телевизиите „Ден” и „Центрум груп” с името „Християнството днес”. От 2005 г. предаването „Християнството” тръгна по телевизия „Европа”, където се излъчва и до днес всяка неделя. Предаването отразява и анализира актуални събития през призмата на християнския мироглед, като се стреми да създаде възможност за диалог между всички, които имат отношение към християнската вяра.


 


Освен всекидневното изпълнение на медийните проекти, всяка година Студио 865 участва в изпълнението на по-големи общоевангелски събития. А от 2006 г. организира в България годишната глобална лидерска конференция.


 


Студио 865 продуцира и множество клипове и игрални новели, сред които са „Бъдни вечер за проклетници” и „Пазарлък с Господ”.


А през 2011 г. в кампанията „Моята Библия” Студио 865 ще разпрати над 2000 Библии на хора, които нямат своя Библия.


 


Стойко Петков:


Студио 865 е една платформа, която обединява таланта на много хора, за да създадат съдържание, което да се използва от местната църква. Преди 20 години започнахме с големи мечти и много ентусиазъм. Част от тези мечти вече са осъществени, а другите предполагам, че ще бъдат реализирани. Искам да благодаря на тези, които са участвали и участват с труда, с таланта си в нашата дейност. Благодаря и на подкрепящите ни с финанси или молитва, които ни повярваха и бяха до нас. Нищо нямаше да се случи от това, което виждате като наша продукция, ако нямаше сътрудничество, разбирателство и единност.


 


В годините пред нас нека си пожелаем бъдещите поколения да обръщат по-често поглед назад, за да черпят опит от нашето минало и настояще. Енергията, амбицията и посветеността на целият ни екип са движещата сила на организацията. Постигнахме успехи, израствайки пред вас – нашата аудитория! Защото именно вие правите служението ни една несекваща радост, която никога няма да отмине. И дано Господ Исус Христос да ни води и занапред! 


 


***Официалните гости на тържеството на Студио 865 бяха представителите на църкви и християнски организации у нас: п-р Виктор Вирчев от Първа евангелска петдесятна църква – София; п-р Румен Борджиев от Втора петдесятна църква – София; п-р Павел Игнатов – председател на Божията църква в България; п-р Теодор Ангелов от Съюза на евангелските баптистки църкви; п-р Владимир Тодоров от Евангелската методистка епископална църква – София; п-р Данаил Игнатов – председател на Съюза на евангелските съборни църкви в България; п-р Христо Куличев; п-р Благовест Николов от Съюза на евангелски съборни църкви; п-р Людмил Ятански, Евангелска църква „Блага вест” – София; п-р Евгени Найденов – председател на Българската свободна църква – София; Румен Папратилов – управител на издателство „Нов човек”; Лидия Димитрова от християнската книжарница CLC; Емил Шиков от християнското издателство „Мемра”; Румен Иванов – директор на „Мисия Възможност – България”; проф. Дечко Свиленов от фондацията „Приятели на България”, а също и много бивши колеги и семействата на настоящия екип на Студио 865.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareИ з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   СЪБИТИЯ
Равнопоставеност и единство между евангелските деноминации в ОЕЦ
Бракът на фокус
Българското участие на конгреса Mission-Net в Ерфурт
Милосърдие на улицата – топла супа и парче хляб за бедните
Молитвена седмица за България – 9–15 януари
Проф. д-р Дечко Свиленов: България е на първо място в света по разпространение на християнска литература
Рождествен концерт 2011 г.
10 години „Нова вълна”
Дипломиране на випуск 2011 на ВЕБИ
Глобална лидерска конференция 2011 (Willow Creek)
„Християнското свидетелство и сблъсъкът на идеологии”
Австралийският пример на служение у нас
Операция „Жълти стотинки” в подкрепа на „Надежда за малките”
Двадесет години църква „Блага вест”
Ново християнско интернет радио у нас


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават