E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Неделя, 21.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Кой може да намери добродетелна жена…


Венцислав Бонев , 07.03.2011

<font color=red>Кой може да намери добродетелна жена…</font>

Рано сутринта телефонът започна усилено да звъни. Бях сигурен, че не търсят точно мен, но трябваше да стана, за да го вдигна. След това, още сънен, реших да се върна в леглото с желанието си да заспя отново. Но, уви, не се получи.


Изведнъж умът ми се изпълни с хиляди мисли за плановете, които имам за бъдещето си, и доколко те са свързани с Божия план. Обърнах се назад и започнах да премислям грешките, които съм допуснал през последните години от живота си. За един двадесет и пет годишен мъж, който служи на Бог, е важно да се замисли над това, къде е бил, къде е сега и къде иска да бъде.


В следващите моменти започнах да си спомням за разговора снощи с един вярващ мъж, който може да ми бъде дори и баща.


Той беше отчаян. След години наред очакване на съпруга той беше обезнадежден. Сякаш се беше предал. По време на разговора ни аз осъзнах може би грешката, която той беше допуснал. Тази грешка събуди всичките ми размисли, за да напиша това.


<font color=red>Кой може да намери добродетелна жена…</font>

Парализа на взаимоотношенията


Пр. 31:10: „Кой може да намери добродетелна жена? Защото тя е много по-ценна от скъпоценни камъни.“


Много вярващи хора днес мислят толкова фанатично за брака, сякаш това е единствено Божия работа. Обичат да използват фразата, че са поверили всичко в Божите ръце, обаче зад тези думи много често се крие страх от отхвърляне, срам от самите себе си, чувство за малоценност и т.н.


Да предадеш всичко в Божите ръце, означава да уповаваш на Него, че Той ще направи най-доброто за теб, но това не изключва теб като личност. Понякога вярващите допускат наивността и фанатизмът да управляват живота им и забравят, че Бог ни е дал разум.


Изглежда, авторът на Пр. 31 е забравил да предаде всичко в ръцете на Бог и напълно да се довери, че Той има грижа за избора на съпруг или съпруга. Искам само да уточня, че авторът е жена – майката на цар Лемуил. Тези думи не са записани от някой мъж, който е имал щастлив живот с една добродетелна жена. Мисля, че по-скоро са записани от жена, която е осъзнала важността на добродетелта. Една майка, която е загрижена за сина си и неговия избор на царица.


Някои хора буквално са спрели да търсят своята половинка, защото си спомнят за грешките, които са допуснали с неподходящи хора. Тези мисли са парализирали всякакви взаимоотношения, които могат да имат.


Помислете колко егоистично звучи следното: „Аз вярвам, че Бог има план за живота ми и ако трябва, Той ще доведе моята половинка от другия край на Земята, точно в моята църква, ще я запознае точно с мен, тя ще ме обикне и аз също, и заедно ще създадем едно щастливо семейство.”


За този фанатизъм и наивност ви говоря. Защо в желанието си да не сбъркаме отново и да бъдем отново наранени сме ограничили действието на Бог?


Да, разбира се, че Той може да направи всичко това, но дали наистина вижда нещата по този начин? Какъв е нашият дял тогава? Може би единственото, което искаме да направим, е да се съгласим с Бог, ако ни харесва човекът. Някои слагат на себе си друг хомот, като вярват, че могат да живеят с някой, който дори не ги привлича. Въпросът е колко време. Ние не сме само дух, за да имаме само духовни нужди. Но понякога като „духовни“ хора започваме да мислим единствено и само за духа си.


Какво означава човек да търси? Това е да развиваш взаимоотношенията си с възможно повече хора. Това не означава във всеки нов човек, с когото се запознаем, да припознаваме своя бъдещ партньор. Взаимоотношенията развиват личността. Ние като вярващи хора не бива да бъдем ограничавани от миналото си, а да се стремим към това, което Бог има за нас.


Какво лошо в това, човек да се запознава с нови хора? Няма нищо нередно, разбира се, но тогава идва моментът, в който никой не може да скрие маската, която може би носи. Някои хора буквално се страхуват от това, хората да разберат какви са те всъщност. Страхуват се да не бъдат отхвърлени и наранени отново. Но ако този страх контролира живота ни, как си представяме тогава Бог да ни събере с нашата половинка?


Сякаш Бог трябва не само да ни запознае с нея, но и да породи любов, да развие взаимоотношенията ни и да ни предпази от нараняване... Във всичко това виждам само Бог, въпросът е къде сме ние във всичко това, каква е нашата роля. Хората не можем и не трябва да бъдем пасивни, понеже Той не ни е създал такива. Много по-лесно е да открием някого, ако имаме взаимоотношения с повече хора, отколкото ако стоим и го очакваме да дойде точно в нашата църква.


Приятелю, ако твоята половинка не е от твоята църква, какво ще направиш? Ще стоиш и ще чакаш сама тя да дойде при теб и Бог да ви запознае ли? Не бъди неразумен! Развивай познанства и приятелства с повече хора. Защото е много по-лесно да се породи любов в едно истинско приятелство, отколкото от пръв поглед. Не бъди толкова фанатичен, като разчиташ единствено на Бог. Ако Той искаше ние да бъдем бездейни, нямаше да ни направи със свободна воля.


Бъди свободен да развиваш взаимоотношения с повече хора. Не се затваряй в черупката на своята църква.


Като млад човек, който не е женен и осъзнаващ всичко това, съм взел някои решения.


·         Да гледам напред и да търся онова, което има Бог за мен.


·         Да не допускам грешките, които без малко щяха да съсипят живота ми.


·         Да бъда търпелив, но и разумен.


·         Да развивам взаимоотношения и да не се парализирам в своята църква.

Време е за промяна.

« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Светеца
публикувано: 28.04.2011 22:40:23 часа

НА оръжие братяяяяяяя


от: Сара
публикувано: 21.04.2011 13:40:06 часа

Наистина прекрасна статия ! Повече такива истини трябва да се пишат . . . В последните години наблюдавам или краен консерватизъм, или краен либерализъм относно тази тема в християнските среди. Насърчавам ви да продължите да пишете :)


от: Венцислав Бонев
публикувано: 10.03.2011 10:40:49 часа

Уважаема, г-жа Желева искам да ви задам един въпрос. Колко самотни млади хора познавате, които чакат Бог да ги сватосат? Защото аз познавам прекалено много. Пак казвам, Бог ни е създал със свободна воля и Бог няма да ни наложи да се оженим за някои, който по никакъв начин не ни привлича. Не изпадайте в тази крайност, че абсолютно всичко зависи от Бог в един брак, ПОНЕЖЕ ТОГАВА ИЗКЛЮЧВАМЕ ВСЯКА НАША ОТГОВОРНОСТ. Прекалено лесно е да прехвърлим всичко в ръцете на Бог и ние да се затворим в себе си с ЖЕЛАНИЕТО НЯКОИ ДА НИ ИЗКАРА ОТ СОБСТВЕНАТА НИ РЕАЛНОСТ. Когато погледнем към Божието Слово, можем да видим че Бог зачита свободната воля на човека. Според вашия коментар разбирам, че ЧОВЕК НЯМА СВОБОДНА ВОЛЯ! Извинявам се, но Бог не е някои тиранин, Който ни налага волята Си. Погледнете към Библията и ще видите,че е така. Има прекалено много хора, който години наред чакат Бог да ги сватоса и да ви кажа и до сега не ги е сватосал! Изглежда не иска? Хайде да не изпадаме в такива крайности и да слагаме Бог в рамки, понеже нямаме никакво право. Ако аз след като заставам пред младите хора им кажа САМО ДА ЧАКАТ, то буквално ги насърчавам ДА НЕ СИ И ПОМИСЛЯТ НЕЩО ДА ПРАВЯТ. Няма смисъл ние сами да се самоосакатяваме с подобни вярвания, понеже точно това са направили много хора днес. С уважение Венцислав Бонев.


от: Antonia
публикувано: 09.03.2011 19:20:06 часа

Jako!!!!!!!!!!!!!!!Rasbiva fanati4nite predstavi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


от: Христина Хаджиненчева
публикувано: 09.03.2011 15:09:33 часа

Чудесна статия, надявам се повече млазежи и девойки да я прочетат и осъзнаят личната си отговорност в това най-важно решение, след избора да следваш Бог. Както с всяко нещо, Бог ни помага в избора, но ние трябва сами да го направим! Дано наистина християнството се отърси от не само вредните, но и опасни мистики, които са съсипали много млади християни!


от: Светла
публикувано: 09.03.2011 13:19:42 часа

Браво Венци , само така! :)


от: Tuono
публикувано: 09.03.2011 11:44:49 часа

Уважаема Таня Желева, прочетете отново статията на г-н Бонев по-внимателно. Пита се ясно къде е нашата отговорност и въобще има ли такава? Да, Господ е неограничен и има начин да покаже на Своите Си, но дали ние ще можем да видим, дали ще решим да следваме волята Му, това са все неща, за които отговорност носи всеки един от нас. Евангелският фанатизъм, който лъха от Вашите редове вероятно е породен от множеството безполезни книги, прочетени на тази тема. Преди 15-20 години проблема \"самота\" стоеше пред повечето жени в църквата и всички си го обясняваха с липсата на мъже. С днешна дата се вижда, че все повече мъже и жени в подходяща възраст са сами, т. е. не е била тази причината, както смятахме. Има нещо много сбъркано и една част на това сбъркано са именно книгите и авторите, за които споменах. За съжаление издателства и пастОри като послушни клакьори продължават да разпространяват подобна вредна литература. Поздрави!


от: Diliana Nikolova
публикувано: 09.03.2011 11:30:51 часа

Поздравления! Като човек с почти 20- годишен брак и също толкова години като вярваща, съм се нагледала на всякакви крайности и фанатични прояви по отношение на избор за брачен партнъор. С мъжа ми се събрахме и по любов, и по откровение- нещата трябва да са балансирани и едното да не е за сметка на другото.


от: Таня Желева
публикувано: 09.03.2011 10:18:40 часа

Уважаеми братко в Господа, радвам се за истините, които сте прозряли, но най- важната истина е , че БОГ Е СВАТОВНИК!!!Той много повече от нас иска да ни свърже с брачната ни половинка според не ДОПУСТИМАТА СИ, а според СЪВЪРШЕННАТА СИ ВОЛЯ. ТОЙ ГОВОРИ, ДАВА СЪНИЩА ,ВИДЕНИЯ. ТОЙ Е НЕОГРАНИЧЕН, ЗА ДА НИ ПОКАЖЕ КОЙ/КОЯ/ Е НАЙ-НАЙ-ДОБРОТО ЗА ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС. Трудността за повечето служители на евангелието, а и не само те/ние/ Е да ЧАКАМЕ ТОЙ НЕ САМО ДА НИ ПОКАЖЕ, НО И ДА НИ СВЪРЖЕ С ЕДИНСТВЕНО ПРАВИЛНИЯ ЧОВЕК. Така ще избегнем много скърби, ненужни страдания и неволи. . . Няма нужда да си търсим половинката-Всемогъщият ни Баща е ПРОМИСЛИЛ, въпросът е ние да сме ГОТОВИ. . . ВЪВ ВСЯКАКЪВ АСПЕКТ, но най- вече - духовно да чуем, разберем и приемем Неговата съвършенна ВОЛЯ. Нека имаме взаимоотношения , ако са единствено за Негова славаи за нашето изграждане и растеж в Господа. Както Бог Отец избра булка на Своя Син Исус - ние сме булката, така Виликият Сватовник е ВЕЧЕ ПРОМИСЛИЛ ЗА ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС. Моля се да Го познаеш като ВЕЛИК СВАТОВНИК!!!


от: Ravia
публикувано: 08.03.2011 17:33:37 часа

Браво за чудесната статия!


от: Венцислав Бонев
публикувано: 08.03.2011 11:46:20 часа

До колкото знам, ще се появи в този брой на Евангелски Вестник. Радвам се,че има хора на които им харесва това, което съм писал. Това ми помага да се амбицирам да пиша и по други теми.


от: Tuono
публикувано: 08.03.2011 07:15:13 часа

Поздравявам Ви, г-н Бонев, най-после смислена статия в Евангелски вестник. Дано и в печатното издание се появи, защото не всеки чете електронното издание, а има толкова дълбоко задремали младежи и девойки в църквите.И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ЖЕНАТА И ВЯРАТА
Глад за небето
Ако ти, ако аз...
Коя съм аз?
Национална женска конференция на ОЕЦ
Блудницата, хваната в прелюбодейство
Малките хубави неща
Светът не мисли за нежност и любов
Красотата на християнката
Робството – нашето изобретение
Децата ни – заедно в екип
Силната жена
Времето на... хубавите неща
Кой може да намери добродетелна жена…
Когато жената мълчи...
Сутрешните ни молитви


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават