E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Петък, 19.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


АДВОКАТ НА БОГА


ЕВ, 24.01.2011

<font color=red>АДВОКАТ НА БОГА  </font>


АДВОКАТ НА БОГА 


В ТЪРСЕНЕ НА СМИСЪЛА …


 


Интервю на Габриела Николова с Ники Гамбъл – създател на Алфа-курс


 


Каква е причината да дойдете в България?


В България съм по покана на православни свещеници, които организираха Втората алфа-конференция. Тя продължи два дни и аз съм един от говорителите. На конференцията присъстват около 100 свещеници, половината от които са от България, а останалите са от региона – Румъния, един от Ливан, Молдова и Гърция. Има делегати от всички тези страни.


 


Разкажете ни как самият вие сте станал християнин, тъй като баща ви е бил агностик, а майка ви не е посещавала църква. Самият вие сте бил подозрителен към християните – как решавате да станете християнин?


Баща ми е евреин по произход и е бежанец. Озовава се в Англия през 30-те години на 20. век. Той обаче не е бил вярващ юдей, а напълно светски човек. Майка ми е принадлежала на Англиканската църква, но не е била сред редовните посетители. Така че като малък не съм бил възпитаван в християнската вяра. Но по време на първата ми година в университета в Кеймбридж започнах да чета Новия завет. Бяха ми го дали едни мои приятели, които в този момент бяха много запалени по християнството. Те ме предизвикаха да започна да изследвам написаното в него, тъй като исках да ги оборя. Стана обаче обратното. В резултат на усърдното ми четене и изследване се убедих, че написаното там е истина; че Исус Христос наистина е бил роден като човек, живял е безгрешен живот, умрял е за нас и Бог Го е възкресил от мъртвите. Това откровение напълно промени живота ми.


 


Завършвате Тринити Колидж в Кеймбридж, след това започвате кариера като адвокат, но след няколко години решавате да се откажете от кариерата си и да станете свещеник. Защо?


Потомък съм на адвокатска фамилия. Баща ми беше адвокат. Майка ми беше адвокат. Сестра ми е адвокат. Синът ми е адвокат. Дъщеря ми в момента учи за адвокат. Дядовците ми и от двете страни са били адвокати. Чичо ми е адвокат. Ако имахме котка, и тя щеше да е адвокат. Всички бяха адвокати, така че нямах избор – и аз трябваше да стана адвокат. Завърших право в Кеймбридж и започнах работа като адвокат. Работих в продължение на няколко години, но винаги съм искал да бъда свещеник – от онзи момент, за който ви разказах. Исках да мога да говоря за вярата си в Исус Христос постоянно. И след около 10 години адвокатска практика се записах да уча богословие в Оксфорд. След това, през 1986 г., бях ръкоположен като свещеник. И оттогава това е моето призвание.


 


Съжалявали ли сте някога за това?


Не, никога. Обичах професията си като адвокат, но това, което правя сега, обичам много повече.


 


Автор сте на много книги, които са написани в полемичен стил. Замислял ли сте се някога, че съдбата ви е отредила да бъдете адвокат на Господа?


Когато работех като адвокат, бях напълно отдаден на кариерата си, но дълбоко в себе си усещах, че Божието призвание за мен е по-различно. Мислех много, но когато реших да направя промяната, бях напълно убеден, че постъпвам правилно.


 


Един млад баща ни попита как да отговори на своята 4-годишна дъщеря, кой е Исус Христос. Има ли лесен отговор на този въпрос?


Това е един от най-важните въпроси, които човек си задава. Така започва и Алфа-курсът – с въпроса, кой е Исус. За да отговорим на този въпрос, се обръщаме към доказателствата, които съществуват за живота, смъртта и възкресението на Исус Христос. Аз самият например повярвах в Бог именно заради Исус. Не съм вярвал в Бог, а след това да осъзная, че Исус е Бог. Напротив, когато четях за живота, смъртта и възкресението на Исус Христос и най-вече за възкресението, това ме убеди, че има Бог и Този Бог може да се види чрез Исус Христос. Исус казва: „Всеки, който е видял Мен, е видял Бог”. Така че, ако искате да знаете как изглежда Бог, погледнете към Исус. В този смисъл Исус е човешкото лице на Бог. И дори дете на 4 години би разбрало това.


 


Как може човек да бъде сигурен, че е християнин? Много хора казват: „Аз вярвам в Бог. Порядъчен човек съм”. Достатъчно ли е това?


Има един стих в Евангелието от Йоан, където се казва, че „Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, а да има вечен живот”. Бог обича всеки един. Обича вас, обича мен и всяко човешко същество. Обича ни толкова много, че изпрати Исус да умре за нас. И на кръста Исус Христос понесе всичките ни грехове, цялата ни вина и по този начин направи възможно ние да получим прошка и да бъдем свободни, за да Го следваме. Затова се казва, че Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, а да има вечен живот. Тоест Той не ни принуждава да бъдем християни. Ние имаме избор. Да бъдеш християнин, означава да положиш вярата си, упованието си в Исус Христос. Християнин означава да бъдеш последовател на Христос. По това и познаваш дали си християнин.


                                


Много хора си задават въпроса, как да разбера коя е Божията воля за моя живот, как да разпозная Божия глас от своите чувства във всичко, което се случва? Имате ли отговор за този въпрос?


Исус Христос е казал, че човек не може да живее само с хляб. Материалните неща не са достатъчни, за да го задоволят напълно, „а чрез всяка дума, която излиза от Божите уста”. Бог винаги се е опитвал да разговаря с нас. Той ни обича и иска да общува с нас. Иска да ни напътства. Въпросът, който поставяте, е много важен – как да разпознаем дали Бог ни говори, или някой друг. Има различни начини, по които можем да изпитаме дали това е Бог. Първият е дали това, което чуваме, е в духа на Библията. Ако мислим, че Бог ни насочва да направим нещо, което не е в духа на Библията, то това не е Бог, защото Библията е Неговото вечно Слово, т.е. Самият Бог. Ако това, което чуваме, не води към добро или обич към ближния, то не е от Бог. Ако противоречи на Десетте Божи заповеди, също не е от Бог. Това е много важен начин да разпознаем Божието водителство. Святият Дух в нас, вярващите, също ни помага да разпознаем Божия глас. Когато следваме Христос, Той ни води и ние се учим да разпознаваме гласа Му. Друг белег, по който можем да се ориентираме, е Божият мир. В Словото Божие се казва: „Нека Божият мир да царува в сърцата ви”. Ако не усещате мир в душата си по отношение на определено нещо, то това може да е предупреждение от Святият Дух да не го правите. Друг начин е чрез църквата, чрез други християни. Ако разговаряте със свои вярващи приятели и те ви кажат: „Не, това не е добра идея”. Това също може да е Божието водителство. Здравият разум е друг способ да се ориентираме. Ако нещо противоречи на разумното и смислено действие, то не е от Бога. Така че има много начини, по които Бог ни води.


 


Ние само трябва да ги разпознаем.


Да, това е процес, в който се учим да разпознаваме нечий глас. Ако например имате приятел, когото познавате добре, и той ви звънне по телефона, щом чуете гласа му, вие ще разберете, че това е той, защото го познавате добре. Ако не го познавате добре, няма да разберете кой се обажда. Колкото повече опознаваме Бог чрез Исус Христос, толкова по-ясно ще разпознаваме гласа Му. Исус Христос казва: „Моите овце познават гласа Ми и ме следват”.


 


Всички тези въпроси се съдържат в Алфа-курса. Вие сте водили Алфа-курс в продължение на толкова много години. Бихте ли ни разказали за хора, преминали през този курс. Какво се случва с тях? Каква промяна преживяват?


Ние описваме Алфа-курса като една възможност да откриеш смисъла на живота. Това е курс, в който можеш да потърсиш отговор на вечните въпроси: защо съм тук, каква е целта на живота ми; има ли някакъв смисъл човешкият живот; какво се случва след смъртта; възможно ли е да получа прошка на греховете си. Тези въпроси вълнуват всеки човек, но е трудно да намериш място, където можеш да ги дискутираш. Не става, ако си на футболен мач или пък в някой клуб със силна музика. Не върви да попиташ какъв е смисълът на човешкия живот. Алфа-курсът е едно такова място, където се събират хора, които обикновено не посещават църква или пък ходят там само на Рождество или Възкресение. Те се събират и дискутират тези изключително важни въпроси. Средната възраст на хората, които посещават нашите Алфа-курсове, е 27 години. Това са млади хора, които търсят отговор на основните въпроси в живота си. И когато намерят тези отговори за себе си и влязат във взаимоотношение с Бог чрез Исус Христос, когато преживеят докосването на Святия Дух, това променя живота им завинаги. Имаме такъв курс и в момента – събираме се в сряда вечер и много хора споделят своите преживявания, за мира, който започват да изпитват, радостта, любовта, която чувстват. И начина, по който започва да се променя животът им чрез прошката, която преживяват. Те споделят, че отношението им към другите хора се променя. Стават по-добри. Взаимоотношението с Исус Христос извършва огромна промяна във всеки от нас.


 


Сещате ли се за конкретна история с някой човек?


Има толкова много истории. Сещам за един млад човек в сегашната ни група, който е служил в армията преди 19 години и в продължение на тези 19 години не е можел да спи спокойно нощем. Стряскал се е насън и е започвал да вика поради ужаса, който е преживял. На един от предишните ни курсове дойде жена му. Тя е професор по право. Нейният живот беше променен. Тя ни разказа, че се притеснява за съпруга си, защото не може да спи нощем. А той, впечатлен от промяната в нея, дойде на сегашния ни курс. На една от последните срещи сподели, че откакто е започнал да посещава курса и е преживял този обрат, всяка нощ спи спокойно, без да се буди, и не се притеснява повече, че няма да може да спи, защото е преживял прошката и взаимоотношението с Исус Христос.


 


 


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Kierra
публикувано: 13.09.2012 17:47:58 часа

You got to push it-this esnsteail info that is!


от: Желязкова
публикувано: 24.02.2011 16:18:23 часа

Разтърстваща и необикновена,но искренна и преживяна истина чрез Исус Христос!Алфа курс и аз водех за една година и промени цяло семейство!Моля Бог отново да имам тази възможност!Бог да Ви благослови!И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават